Rintojen suurentaminen implanteilla eli rintojen augmentaatio

Rintojen suurentaminen implanteilla eli rintojen augmentaatio on yksi yleisimpiä esteettisen kirurgian leikkauksia. Rintojen suurentamiseen voi olla useita eri syitä. Rinnat voivat kasvuiässä jäädä kehittymättä, rinnat voivat olla erikokoiset tai niiden kiinteys ja koko muuttuu raskauksien ja imetysten jälkeen. Jotkut haluavat rinnoistaan sopusuhtaisemmat vartalon mittasuhteisiin nähden. Toisinaan painonpudotuksen ja synnytyksen jälkeen rintojen koko ja muoto muuttuvat. Tämä voi haitata myös sopivien vaatteiden löytämistä. Rintaimplantin asettaminen on tavallisin toimenpide yllämainittujen ongelmien korjaamiseksi. Rintojen suurentaminen implanteilla parantaa parhaimmillaan vartalon mittasuhteita ja tyytyväisyyttä omaan kehoon.

Kirurgin vastaanotolla potilaalla on mahdollisuus kertoa rintojen korjaamiseen liittyviä toiveita ja odotuksia. Kirurgi kertoo miten ja millä menetelmällä ne on mahdollista toteuttaa. Ennen leikkausta selvitetään tiedot terveydentilasta, lääkitys, allergiat, aiemmat leikkaukset ja rintojen tutkimukset. Ennen leikkausta tehdään rintojen mammografia ja tarvittaessa laboratoriotutkimuksia. Rinnoista otetaan mittoja ja ne antavat suuntaviivoja sopivan implantin suhteen. Potilaan toiveet otetaan huomioon implantin kokoa ja mallia (anatominen tai pyöreä) valitessa. Rintaimplantit asetetaan leikkaussalissa tavallisimmin yleisanestesiassa. Leikkauksia tehdään paljon päiväkirurgisesti, mutta yön yli seuranta on myös tavallista.
Viilto voidaan asettaa useaan eri kohtaan. Pohjoismaissa tavallisin viiltokohta on rinnanaluspoimu. Muita haavan paikkoja ovat nännipihan reuna ja kainalo. Implantit asetetaan joko rintarauhasen tai –lihaksen alle. Implantin sijainti päätetään tapauskohtaisesti. Jos rinnat ovat huomattavan laskeutuneet, rintojen kohotus voi olla aiheellinen implanttien asettamisen yhteydessä.

Leikkauksen jälkeen rintoihin asetetaan tukiliivit, joita käytetään kirurgin ohjeiden mukaisesti tavallisesti muutamia viikkoja leikkauksen jälkeen. Rinnoissa voi olla aluksi venytyksestä ja leikkauksesta johtuvaa kipua, joka helpottaa yleensä muutamassa päivässä. Rinnat ovat aluksi turvoksissa ja mustelmia voi esiintyä. Lopullinen rintojen muoto alkaa näkyä muutaman kuukauden jälkeen leikkauksesta. Suositus on välttää merkittävää fyysistä aktiviteettia ensimmäisen parin viikon aikana. Kuukauden jälkeen leikkauksesta voi yleensä toimia kaikin puolin rajoituksetta. Kevyeeseen työhön voi palata muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.

Suurin osa rintaproteesileikkauksista tehdään yleisanestesiassa, joten nukutukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat mahdollisia. Leikkaukseen liittyviä välittömiä riskejä on kookas verenpurkauma, joka joudutaan poistamaan kirurgisesti. Pitkäaikaisia riskejä on krooninen tulehdus implantissa, mikä voi johtaa väliaikaiseen implantin poistamiseen. Nännin tai rintojen tunnon alenema on tavallisesti ohimenevää. Liiallinen kapselin muodostus implantin ympärille voi aiheuttaa sen siirtymistä, kroonista kipua tai rinnan muodon muuttumista. Tämä voi johtaa uusintaleikkaukseen. Tavallisesti Suomessa ja muissa pohjoismaissa käytetään karheapintaisia kohesiivisilikonigeeliä sisältäviä implantteja. Tämä implanttirakenne on vähentänyt rintaimplantteihin liittyvää kapseloitumista, sen ollessa useiden tutkimusten mukaan alle 5 % luokkaa. Kapseloitumisesta johtuvien uusintaleikkausten määrä on vielä huomattavasti tätä harvinaisempaa. Lisäksi useat implanttivalmistajat antavat tuotteilleen kestävyystakuun. Nykypolven rintaimplanttien rikkoutuminen on hyvin vähäistä. Silti on mahdollista, että nykyaikaisiakin implantteja joudutaan vaihtamaan. Laajojen tutkimussarjojen mukaan silikoniproteeseilla ei ole osoitettu yhteyttä rintasyöpään. Rintojen kuvantamistutkimukset onnistuvat myös implanttien asentamisen jälkeen, vaikkakin joskus mammografian tekeminen voi hankaloitua. Rintojen suurentaminen ei aiheuta ongelmia vaikka myöhemmin tulisi raskaaksi ja imettäisi. Raskaus voi vaikuttaa rintojen kokoon ja muotoon.

Rinta-augmentaatio tekee rinnoista täyteläisemmät ja parantaa niiden muotoa. Iän, painonvaihtelun ja raskauksien myötä rintojen koko ja muoto voi muuttua. Korjaustoimenpiteillä rintojen ulkonäköä voidaan tarvittaessa myöhemmin parantaa.

Leikkauksen jälkeen on hyvä käydä kontrolleissa leikanneen lääkärin luona. Rintoja voidaan kuvantaa mammografialla implanttien asentamisen jälkeen. Ultraääni- ja magneettikuvaukset ovat hyviä tutkimuksia kun halutaan selvittää implanttien tilannetta.