Arpia muodostuu kaikille ihmisille ihon vaurioituessa. Leikkausten seurauksena syntyy myös aina arpikudosta. Ohuimpia arvet ovat silmäluomien iholla, joissa ihokin on ohutta.
Arpien punoitus vaihtelee arven paikasta ja ihmisestä riippuen, mutta useimmiten punoitus vähenee muutamassa viikossa – kuukaudessa. Arvet palavat helpommin auringon valossa ja siksi onkin hyvä suojata arvet kuuden kuukauden ajan auringolta.
Arpia voidaan hoitaa usealla tavalla. Arpia voidaan hioa mekaanisesti tai laserilla. Aknen aiheuttama arpia voidaan tasoittaa kemiallisella kuorinnalla tai leikkaamalla arpi pois. Tapaturmien aiheuttamien arpien näkyvyyttä voidaan vähentää muuttamalla leikkauksella sen kulku paremmin ihopoimujen suuntaa mukailevaksi.
Arpien epätasaisuutta voidaan myös hoitaa ruiskuttamalla potilaan omaa rasvaa arven alle.
Arvet saattavat ajan myötä levitä. Hypertrofiseksi arveksi kutsutaan arpea, joka kasvaa korkeutta. Arven kasvaessa korkeutta ja levitessä alkuperäistä arpea laajemmalle alueelle puhutaan Keloidista. Keloidi on punoittava arven kohtaan kasvanut kohouma, joka usein kutiaa.
Keloidiarpea voidaan hoitaa, silloin tarkoituksena on saada arpi vaalenemaan, poistaa kutina ja madaltaa keloidia. Keloidin poisto leikkaamalla aiheuttaa uuden keloidin syntymisen. Tämän vuoksi on hyvä hakeutua arpikeloidin hoitoon perehtyneen kirurgin vastaanotolle keskustelemaan arpien hoidosta.
Arpien leikkaushoidon jälkeen voidaan myös tarvita arven kasvua hillitsevien hoitotuotteiden käyttöä, joka arvioidaan tapauskohtaisesti leikkaushoidon yhteydessä. Arpihoidolla voidaan arpien muodostumista vähentää, mutta ei kokonaan estää. Plastiikkakirurgian erikoislääkärit ovat saaneet koulutuksen pehmytkudosarpien hoitoon.