Esteettisistä syistä tehtävistä korvaleikkauksista suurin osa tehdään hörökorvien takia. Vamman tai korvakorun käytön aiheuttama epämuotoisuus sekä ihokasvaimet ovat myös yleisiä.
Ulkoneva korvalehti eli hörökorva on synnynnäinen vika. Ulkonevuus johtuu siitä, että korvalehden poimut eivät ole taipuneet niin jyrkiksi kuin yleensä ihmisillä tai siitä että koko ulkokorva on kiertynyt ulospäin.
Leikkaustekniikat
Hörökorvaleikkauksessa avaus tulee yleensä korvalehden taakse. Rusto muotoillaan halutun malliseksi viilaamalla tai veistämällä sitä ja taivuttamalla ompeleilla. Useimmiten on tarpeen myös poistaa hiukan rustoa ulkonevuuden vähentämiseksi ja uloskiertymän pienentämiseksi, tai sitten ompeleilla kiinnittää koko korvalehti lähemmäs päätä.
Koska rusto on taipuisaa ja joustavaa materiaalia, sen saa helposti taivutettua mutkalle. Ongelmana on se, että rustossa on sisäinen jännitys, joka pyrkii palauttamaan sen alkuperäiseen muotoonsa. Ompeleet ja arpeutuminen yleensä pitävät ruston halutun muotoisena, mutta osassa tapauksista rusto palaa kokonaan tai osittain aiempaan muotoonsa, vaikka käytettäisiin sulamattomia lankoja. Näissä tapauksissa voidaan joutua uuteen leikkaukseen ja ohentamaan rustoa entisestään.
Leikkauksen riskit
Tavallisimpia ongelmia leikkauksen jälkeen ovat verenvuoto, kipu, turvotus ja mustelmat, kylmänarkuus, kosketustunnon häiriö sekä arven liikakasvu. Muut ongelmat yleensä korjaantuvat itsestään, mutta tuntohäiriöt voivat jäädä pysyviksi ja arven liikakasvu voi myös muodostua pysyväksi ongelmaksi. Keskimäärin 10-15%:ssa kaikista hörökorvaleikkauksista on jälkikäteen tarvetta lisätoimenpiteille.
Leikkauksesta toipuminen
Normaali toipumisaika on n 2 viikkoa, jona käytetään yleensä tukisidosta.
Lopullinen paraneminen voi kestää useita kuukausia.