Kasvojen ensimmäiset ikämuutosten merkit näkyvät kasvoissa ihon ja ihonalaisen kudoksen veltostumisena ja rasvakudoksen määrän häviämisenä. Kudosten veltostuminen yhdessä rasvakudoksen häviäminen kanssa aiheuttaa sen, että iholta häviää tuki ja sen seurauksena kudokset laskeutuvat alas.
Kasvojenkohotusleikkauksilla korjataan kasvojen ja kaulan ikääntymismuutoksia. Kohotusleikkauksella voidaan potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan korjata kasvojen koko aluetta tai jotakin kasvojen osaa kuten leukaa ja kaulaa, poskien tai kulmakarvojen aluetta tai otsaa.
Moderneissa plastiikkakirurgian menetelmissä on kasvojen muotoilussa luovuttu ihon kiristämisestä. Nuorekasta ilmettä pyritään luomaan kohottamalla laskeutuneet ihonalaiset kudokset ja volyymikorjaushoidoilla kuten rasvansiirroilla. Sanalla kasvojenkohotus tai englanniksi facelift on kymmeniä eri merkityksiä. Sillä voidaan tarkoittaa perinteisesti ihon kiristämistä sileän vaikutelman luomiseksi tai sitten muotoilua, johon liittyy myös ihonalaisen kudoksen käsittelyä.
Kasvojen ikämuutosten korjausleikkauksessa kasvojen muotoiluun voidaan yhdistää rasvansiirto, jolla menetettyä kudoksen tilavuutta korjataan.
Iän myötä kasvojen iho ja kudokset menettävät vähitellen kimmoisuuttaan, minkä seurauksena kasvot veltostuvat ja kasvojen ilme muuttuu väsyneeksi. Kasvot alkavat "roikkua".
Kasvojen kohotusleikkauksella pyritään palauttamaan veltostuneiden kasvojen nuorekas ilme. Kohotusleikkauksiin ei ole suositusikää, mutta potilaat ovat useimmiten lähellä 50 vuoden ikää. Kasvojenkohotusleikkaus voidaan tehdä jo ensimmäisten ikääntymismuutosten ilmaantuessa tai vasta sitten, kun niitä on jo selvästi havaittavissa.
Uusimmissa tekniikoissa kasvojen kohotusleikkauksessa kudoskerrokset pyritään tukemaan ja kohottamaan entisille paikoilleeen.
Perinteiset kasvojen ihon kiristykset muuttavat usein ihmisen ulkonäköä, tekevät hänen kasvoistaan latteammat, ”kiristyneet”. Kudosten uudelleen ripustamisella ja omakudossiirroilla on mahdollista palauttaa paremmin kasvoihin niille aikaisemmin ominaisia piirteitä.
Monta leikkausvaihtoehtoa
Plastiikkakirurgi valitsee leikkausmenetelmän sen mukaan, mitä potilaan kasvojen alueelta ollaan korjaamassa. Nykyaikaisten menetelmien ansiosta yhdellä kertaa voidaan tehdä useampia kasvotoimenpiteitä saman leikkauksen aikana.
Tavallinen kasvojenkohotusleikkaus valitaan, kun kasvojen piirteet ovat veltostuneet ja leikkauksella halutaan vaikuttaa kasvojen ja kaulan alueelle. Parhaiten tavallisen kasvojenkohotusleikkauksen tulos näkyy kaulalla ja kasvojen alaosassa leukakulmien seudulla. Joskus on tarpeen käsitellä vain kaulan aluetta, jolloin kaulankohotusleikkaus riittää oikomaan iän mukanaan tuomat kaulapoimut.
Kasvojen kohotustekniikoita on lukuisia ja lopputulos ei ilmeisesti ole niinkään riippuvainen valitusta leikkausmenetelmästä, vaan enemmänkin kirurgin ammattitaidosta.
Nykymenetelmissä kasvojen kohotuksessa korjataan ja nostetaan smas-kudos (sub-muscular aponeurotic system). Kyseessä on kasvojen ihon ja ihonalaisrasvakudosken alla sijaitseva kalvonomainen kudosrakennelma, joka voidaan verrata esimerkiksi vartalolla ns. Scarpan faskiaan. Smas-tekniikoissa smas tuetaan ompelein. Sen jälkeen ylimääräinen iho poistetaan leikkaamalla jai iho suljetaan huolellisesti pienillä joko sulavilla tai poistettavilla ompeleilla.
Lukuisia erilaisia facelift ja smas- tekniikoita on kuvattu kirjallisuudessa. Kirurgi valitsee menetelmän oman mieltymyksen, kokemuksen ja potilaan ikääntymismuutostyypin mukaan.
Keskikasvojen kohotus vaikuttaa poskien alueella ja sitä käytetään, kun posken pehmytkudos on löystynyt ja laskeutunut. Tämän seurauksena on syntynyt silmäkuopan varjoa suurentava uurre, jonka lisäksi nenänalusuurre (nasolabiaalipoimu) on usein syventynyt.
Otsan ja kulmakarvojen kohotuksella korjataan kasvojen yläosaa, kun otsa on vanhentavasti rypistynyt ja kulmakarvat painuneet alas. Otsan ja kulmakarvojen kohotuksen lievä vaikutus on nähtävissä myös yläluomissa ja nenän kärjen asennon muuttumisessa. Uusimmalla menetelmällä toimenpide tehdään endoskooppisesti eli tähystimellä, jolloin arvet jäävät piiloon hiuksien sekaan. Toipuminen leikkauksesta on yleensä nopeampaa kuin perinteisessä otsankohotusleikkauksessa.
Kasvoleikkauksen jälkeen potilas tarvitsee leikkauksen laajuudesta ja työn raskaudesta riippuen toipumisaikaa yleensä 2-6 viikkoa. Kasvojen turvotus ja mahdolliset mustelmat häviävät yleensä viimeistään kuukauden kuluttua.
Leikatun alueen iholla voi olla tunnottomia kohtia vielä 6-12 kuukautta leikkauksen jälkeen. Samoin kasvojen lymfakierto häiriintyy leikkauksen jälkeen ja korjaantuminen tapahtuu pikku hiljaa noin 6-18 kk aikana.
Kasvojenkohotuksen tulos alkaa olla näkyvissä 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta, mutta lopullinen tulos näkyy vasta noin vuoden kuluttua leikkauksesta. Myös leikkausarvet saattavat punoittaa kuukausia leikkauksen jälkeen.
On yksilöllistä, miten hyvin leikkaus korjaa ikääntymismuutoksia, sillä leikkauksen lopputulos riippuu paljolti potilaan kudosten laadusta ja leikkauksen onnistumisesta. Jos potilas haluaa uusia kasvojen tai kaulan kohotusleikkauksen, siihen on tarvetta yleensä aikaisintaan 2-5 vuoden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta. Ikääntymismuutosten takia tehtävät kasvoleikkaukset eivät kuulu sairausvakuutuskorvauksen piiriin.